Chinese student bouwt eigen huis

Een Chinese student in de architectuur was zo ontevreden over zijn studentenkamer, dat hij zijn eigen “huis” van 23 m² bouwde. Het compacte huis, volledig in hout gebouwd, heeft een zitkamer, badkamer, keuken, slaapkamer op de eerste verdieping en zelfs een patio. Hij heeft goed nagedacht over allerlei praktische details. Zo is het dak deels open te zetten om licht binnen te halen. Onder de trap heeft hij vakken met opbergruimte gemaakt, evenals een vak met de wasmachine. Het tafelblad in zijn zitruimte kan tot op het niveau van de vloer afdalen om meer ruimte te creëren. Als toekomstige architect heeft hij met deze gave een mooie carrière voor de boeg in het ontwerpen van woningen voor de dichtbevolkte Chinese steden!

 

De eerste supercomputer in de ruimte

In het International Space Station (ISS) draait sinds augustus een supercomputer van HPE. Dit is niet alleen de eerste supercomputer in de ruimte, maar het rekenwonder is ook nog eens opgebouwd uit standaardcomponenten. Een heel contrast met de computers die normaal in de ruimte draaien op oude technologie die gehard is tegen ioniserende straling. Zo zijn de boordcomputers van het ISS gebaseerd op geharde Intel 80386SX-processoren op 20 MHz. Normale hardware houdt het onder het bombardement van ioniserende straling geen jaar vol. Om echter experimenten op het ruimtestation te doen, hebben de astronauten meer rekenkracht nodig en daarvoor bestaan nog geen geharde processoren. De NASA heeft daarom samen met HPE een experiment opgezet: een standaard supercomputer van de HPE Apollo 40-familie met Broadwell-processor en een snelheid van 1 teraflops draait in het ISS, maar tijdens grotere stralingsuitstoten, zoals bij een zonnestorm, wordt de snelheid van de processor ingeperkt, waardoor die minder gevoelig voor de straling is. De hoop is dat de computer over een jaar nog werkt.

https://insights.hpe.com/articles/the-space-station-gets-a-new-supercomputer-1708.html

 

Blokkeer alle WiFi-verbindingen in de buurt

De 802.11-protocols hebben een interessante ‘feature’: deauthenticatie. Hiermee sluit een draadloos toegangspunt (indien nodig) clients van zijn netwerk af. Het probleem is: iedereen kan zo’n deauthenticatie-pakket sturen door het adres van het toegangspunt te spoofen. Het protocol vereist immers geen encryptie. De feature (of eigenlijk een bug) is wel opgelost in 802.11w, maar door compatibiliteitsproblemen is deze uitbreiding op het 802.11-protocol vaak niet ondersteund of standaard uitgeschakeld. In de praktijk is het dus anno 2017 nog altijd mogelijk om willekeurige WiFi-clients toegang tot een WiFi-netwerk te ontzeggen. Dat is zelfs eenvoudig te realiseren met een ESP8266-microcontroller, een 9 V-batterij, een mini-DC/DC-converter en wat weerstandjes. Zo blokkeer je met een compact apparaatje alle WiFi-verbindingen in een straal van een paar meter. Ideaal voor als je kinderen je bandbreedte gebruiken om Netflix te kijken…

https://hackaday.io/project/9333-weekend-on-the-dark-side

 

Auteursrechten op /bin/true

Het programma true (in /bin/true, maar in de meeste shells ook als opdracht ingebouwd) heeft één taak: afsluiten met een exitcode 0. Daarnaast doet het niets. Zo kun je in shell-scripts een oneindige lus definiëren: while true do… In de eerste Unix-versies was true geïmplementeerd als een leeg programma dat uitvoerbaar was. Daardoor interpreteerde de shell dit als een shellscript dat niets doet. En omdat het script ‘niets’ correct uitvoert, krijgt het exitcode 0. Maar wat blijkt? Dit lege script kreeg in 1984 (en misschien zelfs vroeger) een copyright header door AT&T. De enige inhoud? Drie lege regels en een copyright header… Omdat de GNU-ontwikkelaars door dit auteursrecht de code niet konden overnemen, vonden ze hier iets op: ze herimplementeerden true als C-code, die effectief iets doet. Zonder opties doet GNU true niets, maar met de optie –help of –version krijg je een boodschap te zien. /bin/true –version waarschuwt zelfs dat de software geen garantie heeft! Kom dus niet klagen als true plots wél iets anders dan ‘niets’ doet… Opvallend detail: hoewel GNU true meer code bevat dan het origineel, is het sneller in niets doen, omdat er geen shell moet voor worden opgestart!

http://trillian.mit.edu/~jc/humor/ATT_Copyright_true.html

 

Suicide Linux

Ben je nogal zelfverzekerd over je commandline skills? Installeer dan maar eens Suicide Linux op je pc. Normaal geeft je shell een waarschuwing als je een opdracht verkeerd intypt. Als je echter dit programma geïnstalleerd hebt op je Linux-pc en je een opdracht als root invoert, die de shell niet herkent, dan is Suicide Linux onverbiddelijk. Zonder enige poespas begint het programma dan alle bestanden op je schijf te verwijderen met een rm -rf /. Het enige waaraan je merkt dat die destructieve taak aan de gang is, is dat je wat foutmeldingen te zien krijgt in je terminalvenster over bestanden, die niet verwijderd kunnen worden. En na een tijdje krijg je meer en meer foutmeldingen, bijvoorbeeld als je een menu opent of bestanden of directory’s in je bestandsbeheerder opent… Don’t try this at home! Of beter: in een virtuele machine of een Docker-container…

https://qntm.org/suicide

 

Luchtzuiverende plantenbak 

Uit allerlei studies blijkt dat de lucht in ons huis vijf keer vuiler is dan buitenshuis. En als je dan weet dat we tot 90% van onze tijd binnen besteden, geeft dat stof tot nadenken. Zo staan we bloot aan gevaarlijke stoffen, zoals benzeen, xyleen, trichloroethyleen en formaldehyde, waardoor we onszelf langzaamaan vergiftigen. In de jaren ‘80 ontdekte de NASA dat sommige planten die gevaarlijke stoffen uit de lucht kunnen halen en neutraliseren. Dat bracht heel wat mensen ertoe om deze planten in hun woonkamer te zetten. Maar de studie van NASA preciseert dat die neutralisatie door de wortels van de planten gebeurt, niet door de bladeren. Enkele knappe koppen hebben daarom Clairy ontwikkeld: een plantenpot met ventilator, die de lucht door de wortels van de plant jaagt en zo je huis gezonder maakt. Sensoren in de pot monitoren ook de temperatuur, luchtvochtigheid en vervuiling en tonen de luchtkwaliteit met behulp van een led. Overigens is dit niet nieuw: in België maakt het bedrijf Pure Milieutechniek al jaren luchtzuiverende plantenpotten op maat.

www.clairy.com

 

3D-voedingsprinter

Het Nederlandse bedrijf byFlow heeft een 3D-printer op de markt gebracht, die voeding ‘afdrukt’. Het resultaat? Je schotelt je gasten de meest wonderbaarlijke structuren voor, die nog eens eetbaar zijn ook. Een puree van knolselderij en hazelnoot in de vorm van de Eiffeltoren? Een chocoladedessert in de vorm van een complexe vaas? Aardappelpuree die eruitziet als een kunstwerk in plaats van de standaard geprakte hoop? Geen probleem, het is allemaal mogelijk! Maar voor je dit apparaat in de keuken wilt plaatsen naast je oven, moet je wel even weten dat de Focus 3D voedingsprinter je portemonnee € 2.790,- lichter maakt…

www.3dbyflow.com

 

Reconstrueer een vage QR-code

In een interview op de tv-zender France 2 toonde Roger Ver de QR-code voor de privésleutel van een Bitcoin-wallet met $ 1.000,- waarde. De tv-zender besloot echter om de QR-code uit te vagen. Kijkers die probeerden om de QR-code in de opgenomen uitzending in te scannen met hun smartphone, kwamen dan ook van een koude kermis thuis. Maar niet voor Michael Sassano en Clément Storck. Beide vrienden ontdekten dat het interview helemaal op het einde een klein deel van de onderkant van de QR-code zonder vervaging toonde. Daarop waagden ze hun kans om de privésleutel te brute-forcen. Ze doken in de ISO/IEC 18004-specificatie van QR-codes, reconstrueerden zoveel mogelijk van de QR-code, pasten de foutencorrectiebits in de code toe om een deel te reconstrueren en pasten een brute-forcemethode toe op de rest van de bits. Na 30 minuten rekenwerk op een i5–6600K-processor leverde dit de privésleutel op, en dus de $ 1.000,- van de bijbehorende Bitcoin-wallet.

https://medium.freecodecamp.org/lets-enhance-how-we-found-rogerkver-s-1000-wallet-obfuscated-private-key-8514e74a5433