Voor grafische en multimedia toepassingen staan op Linux Mint een heel assortiment aan apps voor je klaar. Zoveel eigenlijk dat je bijna door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom geven we je in dit artikel een overzicht van de populairste en handigste apps. 

De meeste gebruikers willen gewoon genieten van foto’s, film en muziek. Maar anderen steken graag de handen uit de mouwen en willen juist ook zelf creëren. De één is tevreden als hij via een handige toepassing zijn vakantiefoto’s kan bekijken, de ander wil daarentegen een grote collectie rubriceren. Zodat er voor ieder wat wils bij zit, laten we daarom voor een breed publiek tal van apps de revue passeren.

Controleer allereerst of alle multimedia codecs al op je systeem staan. Sinds versie 18 van Mint is dat namelijk niet meer standaard het geval. Daardoor lijkt het soms alsof een app niet goed functioneert, bijvoorbeeld het niet kunnen afspelen van een bepaald filmpje. Ga daartoe naar de Software Manager via de knop Apps van het Welcome Screen. Ga vervolgens naar de categorie Sound and video en zoek op het trefwoord “codec”. Dubbelklik in de resultaatlijst op Multimedia codecs en tot slot op Install. Je ziet in de lijst overigens ook nog het pakket Multimedia codecs for kde staan. Die hoef je alleen te installeren als je KDE gebruikt in plaats van de standaard desktopomgeving Cinnamon.

Overigens is in de Software Manager de onderverdeling in categorieën niet altijd even logisch. Als je bijvoorbeeld de video editor Kdenlive onder Sound and video zoekt, vind je niets. Hij staat bij Graphics. Het is daarom misschien aan te raden om bij voorbaat via het hoofdscherm van de Software Manager te zoeken.

 

Muziek

Voor het gewoon beluisteren van muziek is Audacious een prima optie. Je geeft aan waar je muziek staat en vervolgens kies je in de lijst wat je wilt afspelen. Afgezien van enkele zaken, zoals het aanmaken van playlists, heb je verder weinig mogelijkheden.

Voor heel wat meer functionaliteit en het beheer van je muziekcollectie is Amarok een veel gebruikte app. Amarok scant je muziekbestanden, waarbij hij onder meer op internet zoekt naar aanvullende informatie, zoals albumhoesjes. Muziek van internet-radiostations beluisteren via Amarok is ook geen probleem. Minder bekend dan Amarok is Quod Libet. Weliswaar wat minder features, maar krijg je wel een overzichtelijkere interface voor terug.

Voor het beluisteren van onlinemuziek is Spotify een populaire dienst. Dat is op Mint geen probleem, aangezien je de benodigde app gewoon in de Software Manager terugvindt.

 

Film

Totem is voor video wat Audacious is voor muziek. Een eenvoudige mediaspeler waarbij je de directory met videobestanden opgeeft en vervolgens kies je in de lijst de gewenste film. Met online media kan Totem ook overweg. Sinds Mint 18 tref je een fork voor Linux Mint aan onder de naam Xplayer.

De populairste app om video te bekijken, is waarschijnlijk wel VLC. Zelfs menig Windows-gebruiker heeft hem. Dat komt mede doordat VLC standaard zo ongeveer alle video- en audioformaten ondersteunt die er bestaan. Hoewel VLC er eenvoudig uitziet, biedt hij veel meer als je even achter de schermen kijkt. Zelfs streamen en opnemen is mogelijk.

SMPlayer biedt misschien nog net iets meer mogelijkheden via een toegankelijke interface. Zo kun je op YouTube filmpjes zoeken en meteen afspelen zonder webbrowser. Op Mint moet je daarvoor nog wel SMTube zelf installeren.

Het downloaden van YouTube filmpjes is daarentegen moeizaam via SMPlayer. Makkelijker gaat het eigenlijk op de commandoregel. Installeer youtube-dl en geef simpelweg het commando met de URL op. Bijvoorbeeld:

youtube-dl https://www.youtube.com/watch?v=tgbNymZ7vqY

 

Youtube-dl regelt de rest en je bent meteen van de reclame af.

 

Foto

Om foto’s te bekijken, voldoet gThumb uitstekend. Het is ook geschikt voor het RAW-formaat, dat wil zeggen de bestanden zoals ze direct uit digitale camera’s komen. Die importeer je met gThumb rechtstreeks vanuit je camera. Beperkte bewerking is mogelijk, zoals het verhogen van contrast. Omgekeerd exporteer je vanuit gThumb naar sites, zoals Flickr of Facebook. Ook van gThumb bestaat voor Mint 18 een fork, Pix geheten.

Vergelijkbaar met gThumb zijn de eveneens veel gebruikte apps Gwenview en Shotwell. Als je veel meer functionaliteit voor het beheer van je foto’s zoekt, kijk dan beslist eens naar digiKam. Hiermee heb je meer dan voldoende opties om je foto’s te classificeren of van extra informatie te voorzien. Zelfs zoeken naar foto’s op basis van een gemaakte schets in digiKam is mogelijk.

 

Multimedia center

Alle bovengenoemde apps hebben een zekere overlap. Zo kun je vanuit gThumb een videofilmpje bekijken en natuurlijk is VLC ook geschikt om muziek te beluisteren. Wil je echter een centrale plek voor beeld en geluid, dan is Kodi een aanrader. Koppel deze aan je TV en je hebt een home theater. Het is alleen jammer dat Mint een enigszins verouderde versie aan boord heeft.

 

Rippen en converteren

Hoewel de CD, DVD en Blu-Ray aan populariteit verliezen, wil je soms toch nog even iets kopiëren of branden. K3b is daarvoor een klassieker en werkt prettig. Zelfs als je geen fysieke CD of DVD drive meer hebt, is k3b soms nog handig. Een ISO-image met muziek of film bijvoorbeeld zet je met k3b gemakkelijk om.

HandBrake is ook een handige app om een DVD of Blu-Ray te rippen. Bovendien is HandBrake een aanrader om video om te zetten. Zelden hoef je aan de standaardinstellingen te draaien en volstaat het kiezen van het gewenste formaat. Wil je aan de andere kant toch volledige controle, dan staan alle mogelijke opties tot je beschikking.

Wil je audio omzetten, dan werkt soundKonverter op vergelijkbare wijze als HandBrake. Met soundKonverter zet je een enkel bestand om of een hele collectie. Net als bij HandBrake hoef je meestal alleen het gewenste formaat te kiezen, zoals MP3 of FLAC, en volstaan verder de standaard instellingen.

Verwar trouwens soundKonverter niet met SoundConverter. Met die laatste zet je ook heel eenvoudig audiobestanden om naar een ander formaat. Alleen leg je hier het uitvoerformaat vast in het menu Preferences van de app, terwijl bij soundKonverter je nog de kans hebt iets aan te passen tijdens een dialoog.

 

Fotobewerking

Veel mensen maken tegenwoordig foto’s in RAW-formaat. Dit is het digitale equivalent van het negatief uit het filmrolletjestijdperk. Een RAW foto moet je dan ook bewerken voor een definitief eindresultaat. Kijk in dat geval zeker naar Darktable. De bewerkingen die je hiermee op een foto uitvoert, zijn altijd nog aan te passen of zelfs terug te draaien. Dat heet non-destructief editen. Darktable biedt weliswaar mogelijkheden om je collectie te beheren, maar het eerdergenoemde digiKam werkt toch prettiger.

Om een foto te retoucheren, is GIMP handiger. Met GIMP heb je namelijk penselen, potloden en dergelijke bij de hand voor gedetailleerde bewerking. Bovendien kun je in GIMP meerdere foto’s samenvoegen. In tegenstelling tot Darktable zijn echter de meeste bewerkingen definitief. Later nog even iets aanpassen is hier meestal niet bij.

Zowel Darktable als GIMP bieden veel, maar je moet er daardoor wel wat tijd in steken. Als je iets zoekt tussen de beperkte mogelijkheden van gThumb en consorten enerzijds en deze apps anderzijds, kijk dan eens naar Fotoxx. Verbazingwekkend gemakkelijk bewerk je niet alleen foto’s, maar rijg je bijvoorbeeld ook een reeks foto’s aaneen tot een panorama.

 

Grafisch ontwerp

Voor het maken van technische illustraties en logo’s kun je niet om Inkscape heen. Hiermee manipuleer je geen pixels, zoals bij GIMP, maar werk je op basis van geometrische vormen, paden en gradiënten. Het mooie is dat de meeste bewerkingen te allen tijde zijn aan te passen. Overigens kan Inkscape verder prima overweg met plaatjes, zodat je gemakkelijk mooie combinaties maakt van foto’s met ander grafisch werk.

Voor een illustratie in de vorm van een tekening of schilderij is Krita een goede kandidaat. Hierbij manipuleer je pixels door middel van het digitale equivalent van kwasten, potloden en inkt. Met GIMP kom je hier ook een heel eind, maar Krita is duidelijk sterker in het nabootsen van de traditionele tekengereedschappen. Heb je niet alle toeters en bellen van Krita nodig, dan is MyPaint een makkelijkere instap. Welke app je ook kiest, een tekentablet is eigenlijk onontbeerlijk. Door diens drukgevoeligheid kunnen deze apps namelijk het dikker of dunner aanbrengen van verf bijvoorbeeld goed nabootsen.

 

3D en animatie

3D design leek lang het domein van alleen commerciële software, maar Blender heeft daar een eind aan gemaakt. Hiermee maak je niet alleen een plaatje, je hebt alles bij de hand om een complete animatiefilm te maken. Als je nog nooit met een 3D pakket hebt gewerkt, moet je wel even op je tanden bijten. Je dient echt wat tijd te steken in het leren ervan, maar daarna maak je wel de mooiste creaties.

Maak je liever een 2D animatie, dan moet je bij Synfig Studio zijn. Net als bij Blender moet je je wel inwerken, maar daartoe vind je op de site gelukkig de nodige tutorials. Een laagdrempeligere app heb je met Pencil2D.

 

Videobewerking

Om je videofilms te editen, is Kdenlive een goede app. Hiermee bewerk je verschillende video- en geluidsbestanden op een intuïtieve manier. Je hebt ruime mogelijkheden om overgangen te maken en met allerlei effecten te spelen. Door middel van profielen voor tal van standaard videoformaten render je de video voor het uiteindelijke resultaat. Kdenlive heeft zelfs een wizard waarmee je gemakkelijk een DVD inclusief menu maakt. Hij transcodeert hierbij de video automatisch.

Flowblade doet eigenlijk niet onder voor Kdenlive, ware het niet dat de versie die Mint levert nogal verouderd is. De officiële site van Flowblade biedt gelukkig een pakket voor Linux Mint 18. Gebruik die als je met Flowblade aan de slag wil.

Als je minder functies nodig hebt, kijk dan eens naar OpenShot. Hiervan is de interface een stuk toegankelijker en voor het monteren van een eenvoudig filmpje heb je voldoende mogelijkheden. Als je nog nooit met een video-editor hebt gewerkt, leert OpenShot je via het helpmenu bovendien met een minitoer hoe je de verschillende onderdelen van de interface gebruikt.

 

Audiobewerking

Voor het editen van audiobestanden is Audacity een veelgebruikte en populaire app. Verwar de naam niet met de hierboven genoemde audiospeler Audacious. Je hebt een toegankelijke interface die het bewerken, toevoegen van overgangen of effecten gemakkelijk maakt. Je bent niet gebonden aan bestaande bestanden en opnemen via de GUI is ook mogelijk.

Van een heel ander kaliber is Ardour. Die is eigenlijk gericht op professionele gebruikers, zoals musici. Je kunt Ardour dan ook het beste vergelijken met het mengpaneel dat je in geluidsstudio’s ziet. Overigens heeft Ardour wel goede en uitgebreide documentatie, zodat je zelfstandig de bediening je eigen kunt maken.

 

Tot slot

Zoals je ziet, is aan apps geen gebrek. En dit is nog maar een klein deel van wat voor handen is. Zelfs als veeleisende gebruiker met specifieke behoeften vind je eigenlijk altijd wel de juiste app bij Linux Mint.sin