Kaku – Een open source desktopmuziek speler
- November 15, 2018
- 0
Kaku is een open source desktop muziekspeler waarmee je op je Linux desktop computer bijvoorbeeld YouTube- en Vimeo muziek kunt afspelen.
Kaku is een open source muziek speler die beschikbaar is voor Linux, Max OS X en Windows. Kaku speelt de video rechtstreeks vanaf de bron. Je downloadt hiervoor een te installeren package. Voor Debian en voor Debian-gerelateerde Linux distributies, zoals Ubuntu en Mint, is een .deb-package beschikbaar.
Wij hebben het bestand Kaku-1.9.0-amd64.deb gedownload, vanaf de commandline installeer je dit met “sudo dpkg -i Kaku-1.9.0-amd64.deb”. Nog eenvoudiger is het om de bestandsverkenner te gebruiken. In Linux Mint gaat dit als volgt. Klik links onderin op “Menu”, kies “Accessories” en dan “Files”. Ga naar de map “Downloads” in je homegebied. Hier vind je het gedownloade bestand. Dubbelklik hierop, dit opent de package installer. Hiermee installeer je Kaku.
Top Ranking en Trending
Wanneer je Kaku opstart, dan toont het de top ranking en trending songs van dit moment. Welke video’s hier getoond worden, is afhankelijk van het ingestelde land. Na de installatie van Kaku toonde deze bij ons de top ranking voor de Verenigde Arabische Emiraten. Via de tap “Settings” pas je het land aan. Wij stelden hier Nederland in. Of dit werkelijk een verbetering is, hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Naast songs van Ed Sheeran, Pink en Armin van Buuren, verschenen ook songs van de Snollebollekes, Marco Borsato en een video van Najib Amhali in ons scherm.
Zoeken
Gelukkig ben je niet alleen afhankelijk van de top ranking en trending. Er zijn ook andere manieren om een mooie selectie in je scherm te krijgen. Het scherm bevat rechts bovenin een zoekveld. Vul je hier bijvoorbeeld “Pink Floyd” in, dan krijg je een hele lijst muziekvideo’s te zien van Pink Floyd zelf, maar ook filmpjes zoals “The Pink Floyd Story” en “Understanding Pink Floyd’s Wish You Where Here”. Wanneer je bijvoorbeeld “Nibelungen” als zoek-argument invoert, krijg je niet alleen muziekvideo’s als zoekresultaat, maar bijvoorbeeld ook documentaires in verschillende talen over de Nibelungen.
Wij vonden het ook wel interessant om te zien wat er gebeurt wanneer je een niet-muziek gerelateerd zoek-argument invoert. “James Bond” als zoek-argument gaf onder andere resultaten, zoals “Top 10 James Bond Moments”, “20 Facts About James Bond You May Never Have Heard”. Ook bijvoorbeeld “Vissen” als zoek-argument gaf wel bijzondere resultaten. Kaku is bedoeld als muziek speler, maar je kunt het dus ook prima gebruiken om andersoortige filmpjes afspelen.
Via de tap “Settings” stel je in waar Kaku voor je moet zoeken. Je kiest uit “YouTube”, “Vimeo”, “Soundcloud”, “Mix cloud” of “All”. Wanneer je voor “All” kiest en je gaat zoeken, dan worden de zoekresultaten gesorteerd op bron weergegeven. Je krijgt eerst de YouTube resultaten, daaronder de Vimeo resultaten, dan de Soundcloud resultaten en tot slot de Mix cloud resultaten. Uitsluitend bij de YouTube zoekresulaten verschijnen ook de titels, bij de andere bronnen wordt alleen de maker van de video getoond, bijvoorbeeld “Zoinkstudio”, “Saimen” of “TheMusicBoxStudio”.
Playlist
De eenvoudigste manier om muziek te luisteren, is om Kaku te openen en rechtsboven op de button “Play All” te klikken. Het is echter ook mogelijk om playlists aan te maken. Deze playlists kun je met anderen delen en je kunt ook de playlist van iemand anders gebruiken.
Je maakt eerst een lege playlist door op “Add playlist” te kiezen. Je geeft de playlist een handige naam. Je kunt meerdere playlists maken. Zoek vervolgens op muziek zoals hierboven beschreven. In het scherm met zoekresultaten klik je met je rechter muistoets op een song en kiest aan welke playlist je deze wilt toevoegen. Op deze wijze kun je gemakkelijk je playlists vullen.
Wanneer je met zorg en moeite je perfecte playlists hebt gemaakt, dan wil je die niet kwijtraken. Via de tab settings kun je aangeven waar je een back-up van de playlists wilt hebben. Je kunt kiezen voor lokaal op de harde schijf of bij Dropbox in de cloud. Kaku schrijft de playlist weg in het json formaat, voor elke playlist in een apart bestand.
Via dezelfde optie in settings kun je de back-up opnieuw inlezen. Op deze wijze kun je ook playlists met een andere Kaku-gebruiker uitwisselen. Je plaatst het bestand van de betreffende playlist naast de andere bestanden in je Kaku back-up directory en kiest voor “sync data from local”. Op deze manier konden wij probleemloos de playlists van Kaku op het ene systeem toevoegen aan de playlists op het andere systeem.
Het importeren van een online YouTube playlist doe je eveneens via de settings tab. Je zoekt hiervoor in je browser op YouTube naar de gewenst playlist en kopieer je de URL daarvan. Vervolgens plak je deze in Kaku. De playlist verschijnt nu als nieuwe playlist in de linkerkolom van Kaku en kun je deze op ieder gewenst moment afspelen.
Kaku biedt de optie om de filmpjes te streamen naar een Chromecast device. Dit hebben wij niet getest.
Een bijzondere optie in Kaku is “Online DJ”, bedoeld om met een vriendengroepje naar dezelfde muziek te luisteren en met elkaar te kletsen. Je maakt een kanaal aan door een nickname te kiezen en een naam voor je kanaal. Vervolgens wordt het kanaal gemaakt en een key getoond, bijvoorbeeld “2f8080dd-d2c5-495f-b8b6-6d8147b5b5b1”. Je deelt de key van het kanaal met andere gebruikers, deze kunnen het kanaal als gast betreden en de muziek afspelen die de maker van het kanaal op dat moment afspeelt. Het kanaal bevat tevens een chat-functie. Je krijgt in Kaku een klein pop-up window met een chatclient. Hiermee kun je met de andere gasten van het kanaal communiceren. Helaas kregen wij dit niet aan de praat op onze Linux desktops.
Afspeelformaat
Standaard wordt de videospeler in de hoek linksonder op een klein formaat getoond. Je kunt ook voor beeldvullend formaat kiezen. “TV-mode” noemt Kaku dat. De speler wordt dan in het Kaku-window gemaximaliseerd. Je kunt dan dus nog wel de andere windows op je desktop gebruiken. Verder heb je in de hoek rechtsonder van de speler een icoontje met twee pijltjes. Klik je daarop, dan wordt de speler tot volle beeldschermgrootte gemaximaliseerd. Handig voor wanneer je je werk onderbreekt en even op de bank gaat zitten. Ook kun je dit gebruiken wanneer je specifiek voor het afspelen van video’s een oud laptopje of PC in de woonkamer hebt staan.
Hele dag muziek
Het is jammer dat wij de Online DJ met de chatfunctie niet werkend kregen. Dit is echter wel een bijzondere en niet de meest belangrijkste feature van Kaku. Kaku is een prettige applicatie om vanaf onlinebronnen, zoals YouTube, Vimeo etc. muziek af te spelen.
Uiteraard kun je ook in je browser rechtstreeks een YouTube playlist afspelen. Het voordeel van het gebruik van Kaku is dat je geen last van irritante reclame tussen de nummers hebt. Het is natuurlijk niet gezegd dat dit zo blijft. YouTube zal hier vast nog wel eens iets op verzinnen.
Wanneer je de goede manier gevonden hebt om jouw muziekvoorkeuren in de search results te krijgen of de perfecte playlist gevonden hebt, dan is de “Play All” button voldoende om de hele dag ongestoord muziek te draaien. Met de setting ingesteld om in alle bronnen te zoeken, voerden wij als zoekargument “lounge downbeat” in. Dit leverde een uitgebreide lijst met vaak mixes van lange duur op. Een druk op de “Play All” button is dan genoeg om er de rest van de dag geen omkijken meer naar te hebben.