Allemaal nieuwe dingen! – Lente in Linuxland
- May 1, 2014
- 0
Na een behoorlijk lange tijd met weinig nieuws onder de zon is het lente in Linux land. De enterprise Linux versies van SUSE en Red Hat komen allebei binnenkort met nieuwe versies en ze staan bol van de nieuwe dingen. Datgene waarvan we veel te lang dachten dat het echt niet veel beter meer kon, gaat ineens toch met grote sprongen vooruit en ik heb er dan ook echt zin in!
Vraag het de gemiddelde UNIX veteraan en geweeklaag is je deel. Al die vernieuwingen voor een systeem dat toch al het beste van de wereld was, waar is dat nou toch weer voor nodig? De meest ingrijpende vernieuwing die nu eindelijk gemeengoed wordt, is systemd. Na jarenlang gesteggel tussen system-V en BSD gebaseerde boot procedures, is er nu een duidelijke keuze voor een nieuwe uniforme manier van opstarten die ook gelijk maar alles voor zijn rekening neemt. Systemd zorgt niet alleen voor services, maar ook voor mounts, hardware en zelfs logging. Het scheelde niks of het was ook nog in staat om je koffie te maken.
Voordat je computer straks zover is dat het de systemd services kan starten, is er ook al het nodige nieuws onder de zon. De bootloader grub2 is stabiel genoeg om voorganger GRUB nu definitief te vervangen en met deze bootloader kun je zowel van MBR als van GPT schijven opstarten. En daarbij is er dan eindelijk een alternatief voor archaïsche utilities, zoals fdisk.
Is je server eenmaal opgestart, dan word je geconfronteerd met nog meer vernieuwing. Als sinds Hans Reiser in de jaren ’90 met Reiserfs kwam, bestond een behoefte aan een nieuw bestandssysteem dat niet zijn wortels heeft in de jaren dat een 100 MB harde schijf als groot beschouwd werd – zoals de familie Ext2, 3 en 4. Nu is het dan eindelijk zover. Overigens is het opmerkelijk te noemen dat niet het in het verleden veel bejubelde Btrfs het geworden is, maar dat zowel bij SUSE als bij Red Hat de keuze is gevallen op het zeer degelijke XFS, waarnaast Btrfs als bestandssysteem voor speciale gevallen aangeboden wordt.
En alsof dat nog niet allemaal genoeg is, wordt iptables als standaard interface vervangen door firewalld, de NTP timeserver door chrony, het network script nu eindelijk door NetworkManager en zo zijn er nog tal van andere kleine maar belangrijke nieuwigheden. Genoeg voor de gemiddelde UNIX veteraan om finaal van zijn stoel te vallen, de stabiliteit van de kernel blijft hetzelfde, maar alles wat daar bovenop zit, wordt anders. En dat overigens zonder dat een pure eindgebruiker daar ook maar iets van zal merken.
Het kan niet anders of dit betekent een nieuwe impuls voor iedereen die zakelijk met Linux te maken heeft. Heeft je baas je al jaren niet meer op een cursus gestuurd? Dan wordt het nu toch echt wel weer eens tijd, want er zijn gewoon te veel nieuwe features. Waar de afgelopen jaren de specialisten steeds dichterbij de betere beheerders kwamen te staan, is er nu weer ruimte voor voorlopers. Niemand heeft immers al jarenlang ervaring met alle nieuwe items die hierboven genoemd worden. Hierdoor kan de hele markt opleven, omdat de behoefte aan expertise in het algemeen alleen maar toe kan nemen.
Alle vernieuwingen hebben hopelijk ook tot het gevolg dat het community gevoel weer wat toe gaat nemen. De afgelopen jaren is de behoefte om kennis uit te wisselen redelijk afgenomen, want iedereen wist alles al. Dat kan met deze nieuwe versies een impuls krijgen, met als gevolg dat de algemene aandacht voor Linux ook weer toeneemt. Het is lente in Linuxland en ik heb er zin in!
Over de schrijver
Sander van Vugt werkt als zelfstandig Linux expert. Hij ondersteunt verschillende bedrijven die werken met de Red Hat en SUSE Linux en is gespecialiseerd in high availability en performance vraagstukken. Sander geeft verschillende specialistische cursussen over Linux en heeft inmiddels 55 boeken geschreven. Meer informatie vind je op www.sandervanvugt.{com|nl}