Je hebt er misschien nog niet bij stilgestaan, maar wist je dat Linux meerdere terminalemulators aanbiedt? Niet alleen power users hebben baat bij een andere terminalemulator: ook voor sporadisch gebruik zijn er goede alternatieven. We bekijken drie terminalemulators in Linux Mint: Terminator, Tilda en Nemo’s terminal.

Werk je met de commandline, dan doe je dat wellicht niet meer vanaf één van de zes virtuele terminals. Die fullscreen terminals open je met de sneltoetsen Alt-Ctrl-F1 tot en met F6 (op F7 vind je jouw grafische desktop terug). Die virtuele terminals zijn handig om problemen met je grafische desktop op te lossen, maar verder bieden ze weinig meerwaarde. Via een terminalemulator open je één of meerdere terminalsessies binnen een apart venster in je desktop. Dat is veel handiger om bijvoorbeeld instructies van een webpagina uit te voeren in de terminal. Elke distributie bevat standaard een terminalemulator, meestal die van de gebruikte desktopomgeving. In Linux Mint is dat bijvoorbeeld Gnome Terminal, dat je opstart via Beheer > Terminalvenster.

Voor de meeste mensen bevat Gnome Terminal heel wat onbekende mogelijkheden. Eén van de handigste opties is de ondersteuning voor meerdere tabbladen. Ben je bezig met een bepaald commando en wil je snel even een ander commando starten? Open een nieuw tabblad met Ctrl-Shift-t, voer het commando uit en sluit het tabblad met Ctrl-Shift-w. Merk op dat sneltoetsen in een terminalemulator steeds met Ctrl-Shift beginnen. De shell (bash) begint immers alle sneltoetsen met enkel Ctrl (zoals Ctrl-c om een commando af te breken). Bekijk ook even de verschillende instelmogelijkheden onder Bewerken > Profielen. Daar stel je zaken in zoals terminalgrootte, lettertype, kleuren, hoe ver je kan terug scrollen in de output, opstartcommando’s, enz. Met meerdere profielen maak je verschillende combinaties van instellingen voor specifieke taken.

 

Terminator

Werk je vaak met meerdere terminalsessies tegelijk of gebruik je de terminal om verschillende servers te beheren? Dan wordt het al gauw een rommeltje met Gnome Terminal. Gelukkig hoef je niet meteen een terminalmultiplexer (zoals screen of tmux) te gebruiken om eenvoudiger te multitasken in de terminal. Terminator is bijvoorbeeld een prima terminalemulator met enkele interessante extra features. Op het eerste gezicht lijkt Terminator erg beperkt: er is zelfs geen menubalk aanwezig (klik rechts in het venster om een contextmenu te openen). Maar laat je daardoor niet misleiden! Naast tabs bevat Terminator ook de optie om een terminalvenster horizontaal of verticaal in tweeën te splitsen. Het leuke is dat je daarvoor je muis niet eens hoeft aan te raken. Met de sneltoetsen Ctrl-Shift-o (hOrizontaal) of Ctrl-Shift-e (vErticaal) splits je het venster en met Ctrl-Shift en de pijltjestoetsen vergroot of verklein je het geselecteerde deelvenster.

Navigeren tussen verschillende vensters doe je met Alt en de pijltjestoetsen. Het actieve deelvenster herken je aan de rode (in plaats van grijze) titelbalk. Dat werkt allemaal erg intuïtief en laat je toe om veel productiever te werken.

 

Vensterlay-out

Werk je vaak met een bepaalde vensterlay-out, bewaar die dan onder Voorkeuren > Layouts. Nadien open je een venster met een specifieke lay-out via de sneltoets Alt-l. Nog leuker wordt het als je een aantal extra sneltoetsen opslaat. Met Ctrl-Shift-x maximaliseer je het huidige deelvenster tot de volledige grootte van het terminalvenster. De andere deelvensters blijven in de achtergrond actief: gebruik nogmaals Ctrl-Shift-x om de oorspronkelijke vensterlay-out te herstellen. Met Ctrl-Shift-i (in plaats van het gangbare Ctrl-Shift-n) open je een extra Terminator-venster. Met Ctrl-Shift-g maak je het huidige deelvenster volledig leeg, wat handig is als je aan een nieuwe taak begint. Het volledige overzicht van sneltoetsen vind je onder Voorkeuren > Keybindings. Ook voor de rest bevat Terminator meer aanpassingsmogelijkheden dan Gnome Terminal. Aarzel niet om te experimenteren met verschillende instellingen!

 

Groepen

Open ook eens het venstermenu door links te klikken op het icoontje in de linkerbovenhoek van een (deel)venster, dus in de rode titelbalk. Je krijgt nu verschillende opties te zien, waaronder New group. Kies die optie en vul een groepsnaam naar keuze in. Vervolgens voeg je andere deelvensters aan die groep toe via hetzelfde menu. Vanaf nu stuurt Terminator jouw input in één deelvenster van de groep naar alle andere deelvensters in dezelfde groep. Even een update starten op vijf servers tegelijk? Met die feature is dat in een mum van tijd gebeurd! Via de optie ‘Broadcast off’ schakel je dit gedrag tijdelijk uit. Heb je slechts één venster open, dan kan je net zo goed de optie ‘Broadcast all’ gebruiken en hoef je zelfs geen nieuwe groep aan te maken. Let wel érg goed op met die optie: Terminator stuurt jouw input dan naar alle deelvensters in alle tabbladen in alle vensters. Het is niet ondenkbaar dat je een venster uit het oog verloren hebt waar je die commando’s niet wilt uitvoeren!

 

Tilda

Gebruik je maar af en toe een terminal, dan vind je het misschien vervelend om die steeds opnieuw te starten. Tilda is een handig alternatief voor een standalone terminalemulator. Eén sneltoets volstaat om de terminal op te roepen vanuit elke applicatie. Tilda heeft geen eigen venster, maar komt als een soort dropdown overlay vanaf de bovenkant van je scherm tevoorschijn. Gebruik nogmaals dezelfde sneltoets om Tilda weer te verbergen. De eerste keer dat je Tilda opstart, kom je in de voorkeuren terecht. Onder Appearance stel je in hoe groot het venster moet zijn (in pixels of procentueel ten opzichte van de schermgrootte) en waar op het scherm dit moet verschijnen. Tilda’s venster heeft steeds een vaste grootte en dat kan je dus niet vergroten of verkleinen. Onder Keybindings kies je de gewenste sneltoets om Tilda op te roepen (standaard is dat F1). Tilda biedt trouwens ook ondersteuning voor meerdere tabs én fullscreen (F11). Op die manier is Tilda ook geschikt voor het meer serieuze werk op de commandline. Heb je Tilda helemaal naar wens ingesteld? Vergeet dan niet om dit automatisch op te starten na het inloggen. Daarvoor voeg je Tilda toe aan Voorkeuren > Opstarttoepassingen.

 

Nemo Terminal

Een tweede alternatief voor een afzonderlijke terminalemulator is de Terminal-plugin voor de bestandsbeheerder Nemo. Die installeer je met het pakket nemo-terminal. Na installatie toont de sneltoets F4 in Nemo je een erg compact terminalvenster. Elk Nemo-tabblad krijgt zijn eigen terminal: zelfs multitasken is dus mogelijk. Nemo’s terminal is vooral handig als je slechts sporadisch enkele terminalcommando’s wilt uitvoeren. Het handige aan Nemo’s terminal is dat die automatisch volgt in welke directory je je bevindt. Navigeer je dus in Nemo naar een andere directory, dan volgt de terminal meteen. Dat is best praktisch: je hoeft zelf geen cd-commando’s uit te voeren of steeds een nieuw terminalvenster te openen via de optie ‘In terminalvenster openen’ uit Nemo’s contextmenu. Nemo’s terminal is dus ideaal om snel bestanden te verwerken via de commandline, bijvoorbeeld afbeeldingen verkleinen met ImageMagick. Door de integratie met je bestandsbeheerder zie je meteen het resultaat van jouw commando’s. Ook kan je gemakkelijk voor elk bestand in een directory kiezen of je dit via de commandline wilt openen of via je bestandsbeheerder.

 

Tot slot

Of je nu af en toe of geregeld de commandline gebruikt, er is altijd wel een beter alternatief voor de standaardterminal in Linux Mint. Power users werken veel efficiënter met Terminator. Nemo’s Terminal en Tilda zijn dan weer ideaal voor sporadisch gebruik.