Perfecte beheerders
- May 18, 2017
- 0
Cybercrime neemt steeds meer toe en dagelijks lezen we in de media over de gevolgen hiervan. Ransomware is de nieuwste en hardst groeiende vorm van cybercrime. Ransomware is voor ons Linux-gebruikers van minder zorg. Onze systemen zijn goed beheerd en slimme back-upprocedures zorgen ervoor dat onze data veilig is gesteld. Of heb je misschien een steekje laten vallen?
Nederland kent meer fietsen dan mensen. Sommige van die fietsen zijn ware juweeltjes, technische hoogstandjes van het “duurder dan mijn auto” type. Daarnaast heb je diverse middenklasse fietsen, soms mooi gepoetst met aan de bagagedrager een in de loop der jaren verbleekt driehoekig vlaggetje van een provinciale fiets-meerdaagse. Wie in de buurt van een treinstation rondkijkt, weet echter hoe het met de gemiddelde fiets gesteld is. Dit zijn roestige karretjes waarvan de verlichting al een aantal jaar geleden mee gestopt is. De trapas kreunt in het lager en de ketting kraakt. Al van drie straten ver hoor je het gerammel van de spatborden en als je erachter fietst, zie je het achterwiel tijdens elke omwenteling een sprongetje van meer dan anderhalve centimeter naar rechts maken. Kortom, de abominabele stand van onderhoud knalt er vanaf.
Het is niet alleen onze fiets waar we zo mee omgaan. Veel mensen behandelen hun computer op dezelfde manier. Op het moment van aanschaf was de hardware nog wel redelijk, maar inmiddels is die behoorlijk achterhaald. Wat betreft de software is het nog veel erger. In het weekend van de aanschaf heeft het slimme neefje nog geholpen om de wifi- en internetverbinding op te zetten en een leuk fotoprogramma te installeren. Daarna is het voornamelijk bergafwaarts gegaan. Door gebrek aan onderhoud heeft het laatste beetje bescherming dat het betreffende besturingssysteem bood allang zijn kracht verloren en is het nu zo lek als een mandje. Met de applicaties is het niet anders. Zo’n systeem bevat voor de gemiddelde internetcrimineel geen enkele uitdaging en met hun scripts hebben zij de meeste van PC’s allang op de één of andere manier te pakken genomen.
Een van die manieren is ransomware. De inzet van ransomware is de laatste tijd een enorm gegroeid. Klaarblijkelijk biedt dit voor de cybercriminelen een behoorlijk rendement. Ransomware encrypt je harde schijf waarna de crimineel belooft dat je de sleutel tot decryptie krijgt – uiteraard na betaling van een bepaald bedrag. Weg tickets voor de vakantie en weg foto’s van de baby. Het rare is dat de dreiging die van ransomware uitgaat, alleen maar kan bestaan wanneer van belangrijke bestanden geen reserve-kopie aanwezig is. Uit het feit dat die ransomware zo rendabel is, blijkt dat veel mensen thuis niet met enige regelmaat een back-up maken. Ook dat klopt weer bij het beeld van achterstallig onderhoud.
Voor ons Linux-gebruikers is deze situatie natuurlijk heel anders. Wij gaan veel bewuster met onze computers om en hebben het thuisnetwerk goed beschermd. De afgegrendelde Experia-box die de internetprovider ons in de maag splitste, staat op zolder te verstoffen. Wij hebben geen behoefte aan een door de provider ingerichte DHCP-server en gebruiken liever een door ons zelf beheerde router, waardoor we wél de baas zijn over eventuele portforwarders. Natuurlijk draaien wij onze eigen DHCP- en nameserver. Ons thuisnetwerk is goed beveiligd met zelf geknutselde firewall-doosjes op basis van OpenBSD of Linux. Onze state of the art systemen zitten goed in elkaar, de besturingssystemen zijn van de meest actuele versie en ook de applicaties zijn up to date. Geen crimineel die kans maakt hier binnen te komen. En mocht ie daar toch in slagen, dan hoeft ie met ransomware niet aan te komen. Want wij Linux gebruikers hebben niet alleen onze systemen prima in orde, wij hebben ook een goede back-upmethode geïmplementeerd, die geheel automatisch ervoor zorgt dat al onze bestanden veilig zijn weggeschreven. Ook bij jou is dat prima op orde.
Toch?