Een onfortuinlijke dikkopschildpad werd aan de Turkse kust door een schroef van een schip gCFuJaKEUIAA1u7p.jpg - 106.31 KBeraakt, waarbij zijn kaak werd verminkt. De verzorgers in het Sea Turtle Research Rescue and Rehabilitation Center in Dalyan begrepen al snel dat hij op die manier geen enkele kans maakte om in het wild te overleven, aangezien hij niet meer kon eten. Dikkopschildpadden vertrouwen immers op de kracht van hun kaak om de schaal van kreeften en krabben te breken. De verzorgers namen daarom contact op met BTech Innovation, een Turks bedrijf dat medische implantaten maakt, zij het meestal voor mensen. Ze namen CT-scans van het 45 kilo wegende dier en produceerden een op maat gemaakte titanium kaak, die in een operatie van 2,5 uur geïmplanteerd werd. Akut-3, zoals de schildpad genoemd werd, kan daardoor nu weer eten. En als de avonturen van Super Mario ooit verfilmd worden, kan Akut-3 de tegenstander Mecha-Bowser spelen!

Chihuahua op wieltjes

Toen een chihuahuafokker een nest had met een puppy zonder voorpoten, wist hij dat hij het diertje niet de aandacht kon geven, die het nodig had. Hij stond het dier daarom af aan de dierenarts. Daar werd het al snel geadopteerd door veterinaire technicus Ashley en haar man Ray, die gecharmeerd waren door het diertje en het TurboRoo doopten. Turbo naar de slak uit de gelijknamige DreamWorks-animatiefilm, die aan de The Indianapolis 500 wil deelnemen en Roo, omdat de chihuahua op een kleine kangoeroe lijkt. Ashley en Ray probeerden een karretje te maken, zodat TurboRoo zich kon voortbewegen, maar dat was niet zo’n succes. Tot Mark Deadrick (eigenaar van 3D-printingbedrijf 3dyn) over TurboRoo hoorde en een karretje op maat ontwierp en dat op een Makerbot Replicator 3D-printer creëerde. Daarop monteerde hij dan twee skateboardwieltjes. Wanneer de puppy groeit, zullen er nieuwe versies van het karretje nodig zijn, maar dankzij de 3D-printingtechnologie is dat gelukkig niet zo duur.

 CHoJgeqWIAAjiti.jpg - 55.91 KB

 www.turboroo.com

Maak van alles een knop

Jay Silver heeft tien jaar aan het MIT gewerkt en vond het tijd om eens iets nuttigs te gaan doen. Daarom vond hij de Makey Makey GO uit. Dat is een apparaatje ter grootte van een USB-stick, waarmee je van alles een knop kunt maken. De Makey Makey GO is via USB op je computer aangesloten en stelt zich aan de computer voor als een normaal toetsenbord. Met een krokodillenklem sluit je een geleidend voorwerp op de Makey Makey GO aan, waarna je het voorwerp als een knop kunt gebruiken. Dat werkt bij elk materiaal dat ook maar een beetje elektriciteit geleidt. Denk maar aan een banaan of een citroen, het grafiet van een potlood, ketchup of planten. En als iets niet geleidt, maak je het gewoon nat!

38a7f5c5e6fe6fea4c2954004252012e_original.jpg - 75.37 KB

 www.makeymakey.com

Slapen in de cockpit van een Millennium Falcon

Peter McGowan heeft zijn zoon voor Star Wars Day (ja, dat bestaat! Bedenk maar eens wanneer dat is… En may the fourth be with you!) een wel heel speciaal cadeau gegeven. Een jaar lang werkte hij samen met zijn broer aan een bed, dat er uitziet als de cockpit van een Millennium Falcon ruimteschip dat op een poot van een AT-AT Walker staat. Achteraan is een vleugel gemonteerd, die als bureautafel dient. Peter weet van aanpakken, want hij is ontwerper en architect. Hij construeerde het bed uit gevonden objecten en gaf daarnaast slechts $250 uit. Hij wil duidelijk dat zijn zoon nooit zijn slaapkamer verlaat en als een rasechte nerd opgroeit. Dat kunnen we natuurlijk alleen maar toejuichen!

 

 star-wars-millennium-falcon-at-at-bed-peter-mcgowan-5.jpg - 118.57 KB

 

Bouw je eigen smartphone

Tyler Spadgenske kon zich niet vinden in de duizenden modellen smartphones, die tegenwoordig op de markt zijn en maakte daarom maar zijn eigen toestel: de Tyfone. Het bestaat uit een Raspberry Pi model A+, een 3,5″ PiTFT aanraakscherm met een resolutie van 480 bij 320 pixels, een gsm-module van Adafruit, een USB WiFi-adapter, een 5 Mpixel Raspberry Pi cameramodule, een 1200 mAh batterij en een 3D-geprinte behuizing. Omdat Android niet goed werkt op de eerste generatie van de Raspberry Pi en er van de Raspberry Pi 2 nog geen model A bestaat, schreef Tyler zijn eigen besturingssysteem: in Python. Je kunt er sms-berichten mee sturen en ontvangen, telefoongesprekken mee voeren, met WiFi verbinden, foto’s nemen enzovoort. Tyler heeft op Instructables uitgelegd hoe je zelf een Tyfone maakt, maar voordat je al te enthousiast wordt en je Android-telefoon wilt vervangen: de accu van de telefoon gaat slechts vier uur mee en het toestel is zo dik als een baksteen.

 Een tweetende grasmaaier

De Canadees Michel Jasmin kocht een tijdje geleden een draadloze grasmaaier van EGO en bedacht tijdens het maaien van zijn gazon (dan krijg ik ook altijd de beste ideeën), dat hij het apparaat op internet kon aansluiten om zijn vrienden te vervelen met tweets, wanneer hij het gazon gemaaid had. Hij sloot een 64MHz PIC18F25K22 en een ESP8266 WiFi-module aan en kon ze met de batterij van de grasmaaier voeden. Om zijn garantie niet te verliezen, sloot hij de sensoren op een niet-invasieve manier aan: met Hall effect sensoren en magneten detecteert hij wanneer de grasmaaier start en telt hij het aantal rotaties van de wielen. Na het maaien krijgt Michel op een schermpje te zien over hoeveel afstand hij de maaier geduwd heeft en hoe lang hij erover deed. Met een druk op een knop worden die gegevens getweet op de Twitter-account (@MyEGOMower) van de grasmaaier.

6708931433731386461.jpg - 1.35 MB

Toast en snijd een brood tegelijk

Colin Furze, die vorige keer al de Geek Pages haalde met zijn go-kart met straalaandrijving, heeft weer een nieuwe unieke uitvinding gedaan: een broodmes dat tegelijk een broodrooster is. Speciaal voor ons, ongeduldige geeks. De “FurzoToasto” is uitgerust met een aangepaste microgolftransformator, die stroom door een pijp levert, die is verbonden met het lemmet van het mes. En de FurzoToasto is nog multifunctioneel ook. Als je boter te hard is, leg je het klompje gewoon op je toastbrood en smeer je het met het hete mes eenvoudigweg uit, alsof het olie is. Net zoals in de Hitchhiker’s Guide to the Galaxy! Nu nog een machine die raadt in welk eten je zin hebt en dat dan ogenblikkelijk klaarmaakt…

o-KNIFE-570.jpg - 56.63 KB

 

LEGO 3D-printer print LEGO-blokjes

Gosse Adema nam het ontwerp van een Prusa i3 van het RepRap-project en combineerde het met stappenmotoren uit een oude HP-printer en wat LEGO-blokjes om er een A4-plotter van te maken. Na er nog wat NEMA-17 stappenmotoren aan toe te voegen, bouwde hij het toestel uit tot een heuse 3D-printer. Het voordeel van zoveel mogelijk LEGO te gebruiken voor de constructie, is dat de 3D-printer nog eenvoudig aan te passen is zonder dat je grote delen moet demonteren. De printer werkt en Gosse heeft er natuurlijk ook LEGO-blokjes mee geprint. Voorlopig gebruikt hij PLA-filament, maar hij wil naar ABS overschakelen. Dat is het materiaal waar LEGO-blokjes van gemaakt zijn. Let wel op als je zijn 3D-printer wilt namaken: het hittebed wordt tijdens het printen 110 graden Celsius en de printkop zelfs 170 graden Celsius. De 3D-printer van Gosse is dus een heethoofd!

FW25EAOIA57DOBY.LARGE.jpg - 100.48 KB