Met de huidige hoeveelheden RAM in moderne computers denken we niet zo vaak meer na over hoeveel wisselgeheugen (swap space) we nodig hebben. Linux gebruikt dat wisselgeheugen op de harde schijf als je RAM vol is, maar zo vaak komt dat tegenwoordig niet meer voor. Standaard maken Linux-distributies altijd wisselgeheugen aan in de vorm van een swap partition, maar wat als nu blijkt dat dit voor een bepaald gulzig programma niet genoeg is?

Dan hoef je niet te wanhopen, want het is perfect mogelijk om meerdere wisselgeheugens aan te maken. Bovendien hoeft dat niet in de vorm van een partitie, maar kun je het wisselgeheugen ook in de vorm van een bestand aanmaken, ook al werkt dat iets minder efficiënt. Dus als je tijdelijk meer wisselgeheugen nodig hebt, los je dat als volgt op. Maak eerst een leeg swapbestand van de gewenste grootte, bijvoorbeeld 4 GB:

 

*** LISTING ***

sudo dd if=/dev/zero of=/swap bs=1024 count=4194304

*** EINDE LISTING ***

 

In plaats van /swap kun je een willekeurige bestandsnaam gebruiken. Let wel op dat je geen bestaande bestandsnaam gebruikt, want dan overschrijf je dat bestand met allemaal nullen. Controleer ook eerst of je op het bestandssysteem voldoende ruimte hebt voor het swapbestand. Als je het bestand aangemaakt hebt, maak je er met de volgende opdracht een wisselgeheugen van:

 

*** LISTING ***

sudo mkswap /swap

*** EINDE LISTING ***

 

Daarna schakel je het wisselgeheugen in met:

 

*** LISTING ***

sudo swapon /swap

*** EINDE LISTING ***

 

Vanaf nu gebruikt Linux automatisch dit swapbestand als wisselgeheugen, samen met je al bestaande swappartitie. Met swapon -s krijg je al je wisselgeheugens te zien, inclusief hun grootte en hoeveel blokken ervan gebruikt zijn. Als je het extra wisselgeheugen niet meer nodig hebt, schakel je het uit en verwijder je het bestand weer:

 

*** LISTING ***

sudo swapoff /swap$ sudo rm /swap

*** EINDE LISTING ***

 

Opgelet: gebruik geen swapbestand op een Btrfs-bestandssysteem, want dat is niet ondersteund, omdat het tot corruptie kan leiden. Er bestaan scripts om dat te omzeilen, maar die leveren een lage performance op.