FISH commandline voor beginners
- February 25, 2016
- 0
Tegenwoordig kun je prima werken met Linus zonder ooit maar een terminalvenster te openen. Ben je tóch nieuwsgierig naar hoe je systeem nu écht in elkaar zit? Dan ben je altijd welkom op de commandline. Maar let op: zonder enige voorkennis raak je al snel de weg kwijt! Hier volgen enkele tips voor je eerste stappen op de commandline.
1. Terminal en shell
Toegang tot de commandline krijg je via een terminalprogramma. In Linux Mint vind je dit onder de naam Terminalvenster in de categorie Hulpmiddelen. In elk terminalvenster wordt een zogenaamde shell gestart. Dit is het programma dat jouw invoer (commando’s, opties, etc.) doorgeeft aan het systeem. De standaardshell in Linux is bash, maar er bestaan ook nog andere shells. Als beginner kun je het beste overschakelen naar de fish-shell, want die gebruiksvriendelijker dan bash. Dat doe je door het volgende commando in een terminalvenster is in te voeren en nadien uit te loggen en opnieuw in te loggen:
chsh -s /usr/bin/fish
2. Commando’s
We verwijzen je graag naar een pagina op Linux Mints Community website voor een korte introductie tot de commandline: http://bit.ly/1y8vCCR. We beperken ons hier tot enkele handige tips in fish. Weet je niet meer precies hoe een commando geschreven wordt, typ dan het begin ervan en druk op tab. Fish toont dan alle commando’s die met die letters beginnen, samen met een korte beschrijving. Is dit overzicht groter dan het terminalvenster, dan scroll je erdoor heen met PageUp/PageDown en verlaat je het met Esc.
3. Opties
Heb je eenmaal het juiste commando gevonden, dan wacht de volgende uitdaging: welke opties herkent het programma? Ook die vult fish netjes aan als je daarom vraagt. Opties beginnen steeds met een minteken (-). Geef dus de naam van het commando op, gevolgd door een spatie en een minteken en druk op tab. Fish toont nu een overzicht van alle beschikbare opties bij het commando, wederom met een beknopte beschrijving. Na verloop van tijd ken je de meest gangbare commando’s en opties wel uit je hoofd. In het begin is het echter erg gemakkelijk dat fish jou een handje helpt! Wil je meer uitleg over de verschillende opties? Gebruik dan het commando:
man <commandonaam>
man ls
4. Bestanden
Bij heel wat commando’s werk je natuurlijk met bestanden of mappen. Ook die vult fish desgewenst aan. Geef gewoon een spatie na het commando en druk meermaals op tab om de verschillende bestanden of mappen in de huidige directory te zien. Je kunr dit proces nog versnellen door al een deel van de naam in te voeren. Fish hoeft dan nog maar een subset van alle bestanden te tonen.
5. Configuratie
Fish bevat verschillende opties om de shell aan te passen aan jouw voorkeuren. Andere shells pas je meestal aan via tekstbestanden, met een redelijke kans op configuratiefouten. Fish configureer je via een makkelijke webinterface, die je opstart met het commando fish_config. Je stelt er onder andere het kleurenschema en de zogenaamde prompt in. De prompt is de korte informatieve tekst die fish toont vóór elk commando, bijvoorbeeld:
filip@linuxmint17 ~>
Hieruit kan je afleiden dat de gebruiker ‘filip’ is aangemeld op het systeem ‘linuxmint17’ en zich momenteel in de homedirectory bevindt (aangeduid met het ~-teken).
6. Meer info
Wil je meer lezen over de fish-shell? Het ‘help’-commando opent de documentatie in je browser. Let wel op: dit is enkel de documentatie van fish zelf. Voor andere commando’s moet je de manpages raadplegen, zoals uitgelegd in tip 3. Weet je niet goed welk commando je nodig hebt voor een bepaalde taak? Zoek dan op een trefwoord met ‘apropos’.