De ontwikkelaar, Joey Hess vertrekt bij Debian

Een invloedrijke ontwikkelaar die de afgelopen achttien jaar heeft meegeholpen aan de ontwikkeling van de Linuxdistributie Debian, heeft per direct zijn deelname opgezegd. De man hekelt de wijze waarop de ontwikkeling van het besturingssysteem tot stand komt.

De ontwikkelaar, Joey Hess, was onder andere verantwoordelijk voor de ontwikkeling van programma's als de Debian-installer, Alien en debhelper. Hij speelde dan ook een essentiële rol binnen de Debian-gemeenschap, tekent Phoronix aan.

In een verklaring die Hess online heeft gezet, laat hij weten dat het project flink is veranderd sinds hij er in 1996 mee begon. Hij doelt daarmee op de Debian-constitutie, oftewel de wijze waarop het project wordt aangestuurd. Volgens hem is het een 'giftig' document dat langzaam maar zeker Debian in 'ongezonde' posities manoeuvreert. Het is niet bekend welk deel of welke delen van de constitutie Hess bedoelt.

Hess zegt dat hij zijn werk neerlegt en iedereen binnen de gemeenschap het beste wenst. Hij laat weten de komende dagen nog enkele laatste aanpassingen te doen aan pakketten die niet in teamverband werden onderhouden. Het is onduidelijk of Hess zich nog actief binnen de Linuxgemeenschap zal inzetten.

Binnen de Debian-gemeenschap wordt geschokt gereageerd op het vertrek van Hess, zo blijkt uit reacties op zijn verklaring. Debian is een van de oudste Linuxdistributies en vele distro's zijn op het werk van Debian gestoeld. De eerste release van Debian was in 1996, met het uitbrengen van Debian met de codenaam Buzz. Afgelopen maand werd versie 7.7 vrijgegeven, ook bekend onder de naam Wheezy.

NEDLINUX FORUM

Het nederlandse linuxforum
Voor beginners en pro’s

 

 

 

 

 

 

E-mailadres 

 

Nieuwste editie:

Linuxmag op Facebook

@linuxmagnl op Twitter

linuxmagNL Zoals je elders in dit magazine kunt lezen, verwacht ik dat er een grote toekomst is voor het werken met containers… https://t.co/AoIQCq0TwG
linuxmagNL Als Linux gebruiker speel je regelmatig met configuratiebestanden. Versiebeheer zorgt dat je altijd terug kunt naar… https://t.co/cxioGLsJcc
linuxmagNL Gezien de hoge mate van gebruiksvriendelijkheid is Ubuntu zonder meer de beste distro te noemen voor desktopgebruik… https://t.co/dJBKayYwmF