Microsoft timmert flink aan de weg met Linux

 

Is Microsoft het enige bedrijf die flink innoveert met Linux? Dat vroeg Jessie Frazelle zich hardop af. Frazelle is een grote naam in de Docker-ontwikkelaarswereld en later Google Cloud, en ze stelde deze vraag toen zij overstapte naar Microsoft. Het klonk misschien een beetje lomp en overdreven om een carrièreswitch zo aan te kondigen, maar het suggereerde wel dat het Microsoft niet alleen gaat voor een symbiose met Linux, maar dat het Linux met veel plezier omarmt en beter maakt.

 

Nee, we praten hier niet over het beschikbaar maken van SQL Server voor Linux. Microsoft moet wel echt wat toevoegen aan het systeem om het als geheel beter te maken. Gelukkig lijkt het erop dat dat ook echt gebeurt.

Microsoft is natuurlijk al een tijdje niet meer de demonische heerser van propriëtaire software die het vroeger was. De boze Ballmer-dagen liggen al lang en breed achter ons en we leven nu in een cloud-eet-cloud-wereld waarin Microsoft het zich niet kan permitteren z'n software niet aan te bieden op Linux en actief bij te dragen aan open source projecten.

Maar hiermee kun je Frazelle's "innovatie"-uitspraak niet rechtvaardigen, waarin zij zegt dat Linux-innovatie mijlenver achter ligt op wat Microsoft allemaal toevoegt aan het systeem. De realiteit is dat Microsoft, op hard ze ook focussen op open source, nog niet eens in de top 30 staat in de lijst van top contributors aan de Linux kernel volgens Linux Foundation's recentste rapport.

Wij spraken met het hoofd van de Linux Foundation, Jim Zemlin, en vroegen hem op welke plaats Microsoft is te vinden, dat bleek de 47e plaats te zijn. Microsoft heeft zich vorig jaar aangesloten als platinum lid, maar dat is niet echt innovatie en hetzelfde geldt voor de projecten die Microsoft in z'n Linux Foundation persbericht naar buiten bracht:

"Het bedrijf bracht een open source .Net Core 1.0 uit voor Linux; in samenwerking met Canonical werd Ubuntu naar Windows 10 gebracht; samen met FreeBSD werd een image voor Azure uitgebracht; Xamarin werd overgenomen en open source gemaakt. Daarnaast werkt Microsoft samen met bedrijven als Red Hat, SUSE en anderen om hun oplossingen te gebruiken in onze producten."

Deze toevoegingen zijn goed bruikbaar, maar niet echt innovatief. Maar dat betekent niet dat Microsoft niet innovatief is rondom Linux.

Toen wij contact opnamen met Frazelle met de vraag om haar uitspraken te onderbouwen, vertelde zij snel dat zij het niet had over contributies aan de Linux kernel, maar dat het meer een statement was over "innovaties met Linux" en "Kijk wie Linux op gekke manieren gebruikt." Of, belangrijker nog, in niet zulke gekke manieren.

Frazelle heeft een groot container-verleden en op dat gebied verdient Microsoft zeker het "innovatie"-label. Het werkbaar maken van Docker containers in Windows (en niet alleen Linux) is heel belangrijk voor bedrijven die zich niet graag bezig houden met open source-verhalen.

En hoe zit het met Hyver-V containers die de hoge dichtheid van containers dichterbij de isolatie van traditionele VMs. Dat is heel belangrijk en Microsoft's betrekking bij Linux is zodanig dat het afgelopen jaar het aantal Azure VMs met Linux is toegenomen van 25 naar 33 procent, volgens Azure CTO Mark Russinovich.

Microsoft wordt steeds afhankelijker van Linux, het is hoog tijd dat het bedrijf niet alleen maar rondom Linux innoveert, maar ook rechtstreeks bijdraagt aan de Linux kernel. Als Microsoft dit tien jaar geleden zou doen, zou iedereen argwanend toekijken, nu wordt het min of meer verwacht.

Microsoft lijkt dat te begrijpen en gaat serieus aan de slag met het systeem.

Zoals altijd in de open source-wereld, begint het met mensen. Microsoft is begonnen met het aannemen van Linux kernel-ontwikkelaars als Matthew Wilcox, Paul Shilovsky en (in 2016) Stephen Hemminger. Vooral Hemminger's werk is belangrijk, niet alleen omdat hij al jarenlang een grote kernel-ontwikkelaar is geweest, maar ook omdat hij in 2009 (toen hij nog voor Vyatta werkte) Microsoft op de vingers tikte wegens het schenden van de GPL in de Hyper-V code.

Kortom, er is veel veranderd de afgelopen jaren en Microsoft laat zien dat het echt wel interesse heeft in Linux, ook al focust het zich nog steeds op Windows. De aandacht die het bedrijf nu besteed aan Linux geeft aan dat de toekomst van Linux nu ook deels gevormd wordt door de reus uit Redmond.

NEDLINUX FORUM

Het nederlandse linuxforum
Voor beginners en pro’s

 

 

 

 

E-mailadres 

 

Nieuwste editie:

Linuxmag op Facebook

@linuxmagnl op Twitter

linuxmagNL Ook al is opslagruimte erg goedkoop, het is altijd fijn om meer te doen met minder opslagruimte. Gebruik je LVM om… https://t.co/t6dOb3pXwB
linuxmagNL Zelfs al gebruiken wij Linux-gebruikers open source software, dan nog hebben we niet de volledige controle over onz… https://t.co/M5pq0JSsZ4
linuxmagNL Er zijn heel veel Linux distributies. Als je echter zoekt naar een Linux distributie voor gebruik in een commerciël… https://t.co/L6UEVLXhbu